Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Zaměstnanci pracující v továrnách vyrábějících čipy musí být zvyklí na vysokou zátěž, ale TSMC dle EETimes po Američanech v Arizoně přece jen žádá nasazení, na které nejsou zvyklí. Co se dozvíme?
i83427 (69) | 6.1.20228:31
Jsou provozy, jako třeba elektrárny či nemocnice, kde klasické osmihodinovky od pondělí do patku nepřipadají v úvahu. To je stejné všude. A v Arizoně je hned několik atomových elektráren. Článek o tom, že by tam zaměstnanci měli problém docházet jsem ale nezaregistroval.
Odpovědět0  0
Choakinek (1618) | 5.1.202216:06
"... aby lidé v továrnách TSMC pracovali 12hodinové nebo i delší směny, což mohou být samozřejmě i noční nebo víkendové...­"

Běžný standard v zahraničních montovnách a skladech v ČR. A to navíc za směšnou mzdu, což pro tu Arizonu nejspíš platit nebude.

Střet pracovních kultur tu máme taky ­- zejména přítomnost armád zahraničních pracovníků z východu dramaticky českým zaměstnancům snižuje mzdy a zhoršuje pracovní podmínky ­- zahraniční pracovníci z východu mají často lepší pracovní podmínky a mzdy, než Češi, protože jsou ochotní pracovat více hodin. Navíc jde výhradně o pracovníky agenturní. V agenturním zaměstnávání vzniká prostor pro korupci, což se zase hodí manažerům.

Ze Zákoníku práce se stává dnes a denně porušovaný toaletní papír ­- to je také poměrně podstatný jev v českém pracovním prostředí.
Odpovědět4  3
RadecekH (811) | 5.1.202219:54
Tohle jsou hrozný kecy. Nikdo ty nýmandy nenutí pracovat pro nějakou zahraniční firmu za směšnou mzdu. Mohou dělat to, co by dělali, kdyby tady žádné zahraniční firmy nebyly.
Ale nýmand si bude pořád stěžovat, jak ho někdo málo platí, jak ho nutí dělat něco v rozporu se zákoníkem práce, atd.
Kdyby přišla krize a byla tu 20% nezaměstnanost, tak to budou přesně tyhle nuly, kdo bude bez práce. Nic to neumí a ještě se to rozčiluje nad nespravedlností světa.
Odpovědět2  7
asip80 (1175) | 5.1.202222:07
"Nikdo ty nýmandy­"

Jenže kolikrát mají lepší vzdělaní jak ty a je to pro ně jediná cesta jak se dostat z toho bordelu u nich doma podmíněné ­"zelenou­" kartou vázanou na dané zaměstnání..

To že mají pak dočasně lepší pobídky, příspěvky atd. než místní, ale pak dělají za almužnu, tak o tom žádná ­(to byla podstata příspěvku Choakinka)
Odpovědět1  1
wrah666 (6205) | 6.1.202215:51
Nevím, jestli to takto bude i v USA, ale v ČR to probíhá následovně: Vezmete dotace a postavíte podnik. Vypíšete pracovní nabídky na zcela směšné platy. A když se vám za půl roku nikdo neozve, tak se přes ministerstvo vymůžete vyjímku a dovezete cizince. ­(Viz třeba pseoduETA s mongoly.­) Příčemž samozřejmě VY od začátku vůbec neplánujete zaměstnávat jediného čecha. Ale to samozřejmě nevykládáte.
Odpovědět2  0
Choakinek (1618) | 6.1.20224:16
Popsal jsem, jak to je, Vaše úvahy jsou něco trochu jiného, ale odpovím na ně.

Nuti je k tomu politika.

Ostatně i ta krize je politika, nic jiného.

Jinak např. k Ukrajincům nic psát nebudu, vím zhruba, v jakém stavu je ta země, ale ukrajinskému problému nerozumím.

Zatímco k Čechům se vyjádřit mohu a zde musím říci, že bránit se je možné, ale oni mají bohužel problém s příliš staženými zadky. Odvaha bránit se chybí ­(různými metodami­).
Odpovědět2  0
Andir (749) | 5.1.202214:28
tak do takového provozu bych ani nešel 12 hod nebo více :D
Odpovědět2  0
Mirek55 (602) | 5.1.202214:49
Tak záleží na penězích, ono to není nic nelidského, ale člověk určitě musí patřit mezi tu lepší polovinu co se týče zdravotního stavu.
Odpovědět1  3
DarkRichelieu (1234) | 6.1.20227:11
Peníze jsou vždy až na prvním místě. Dělat v TSMC továrně třeba i 12 hodin ? Proč ne, když to bude dobře zaplacený a práce kvalifikovaná. Neřeknu, že to budu dělat celý život, ale dobře placená praxe jeden, dva, tři roky je k nezaplacení.
Odpovědět2  1
Choakinek (1618) | 6.1.202213:07
Zejména pro společenské vědy je naprosto klíčové utvořit si vlastní názor na svět kolem sebe ­- nejlépe z běžné pracovní praxe a teprve poté jít studovat společenské vědy.

Nyní to funguje tak, že se lijí informace do prázdných hlaviček absolventů středních škol a výsledek takového VŠ studia je pak naprosto katastrofální!
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.